Sunday, May 5, 2013

AL-LUBBAN (LIBANAH), GUM ARABIC


السلام عليكم ورحمة الله وبركته
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

المقدمة
Pengenalan


اللُّبَّان
AL-LUBBAN (LIBANAH)

أسماؤه (Nama lain baginya) : كُنْدُر- لبان ذكر - بستج - بست - مدحرج - لبان شحري

شجرة اللبان تنتمي إلى الفصيلة النباتية التي تعرف باسم بوزويليا كارتيري أو بوزويليا ساكرا.
Pokok Al-Lubban adalah tumbuhan yang tergolong dalam genus Boswellia, biasanya dari jenis Boswellia carteri atau Boswellia sacra.

شجرة اللبان
Pokok Al-Lubban

أماكن نمو الشجرة اللبان
Tempat tumbuhnya Pokok Al-Lubban

تنمو شجرة اللبان في جنوب شبه الجزيرة العربيةن.
Pokok Al-Lubban tumbuh di bahagian Selatan Semenanjung Arab.

ولعبت الظروف المناخية المتمثلة في المناخ الرطب والتربة الكلسية في أنتشار اشجار اللبان على طول حزام يمتد بالتوازي مع الساحل وينتهي بمحاذاة خليج خوريا موريا والناحية الغربية فانه يضيق تدريجيا حتى يتلاشى تماما إلى الشمال من رأس فرتك. وفي هذا النطاق الممتد من الغرب إلى الشرق تنبت اشجار اللبان، وقد تباينت تباينا كبيرا من منطقة أخرى، فعلى الرغم من أن اجود أنواع اللبان – سواء في جنوب الجزيرة العربية أو في الدول الأخرى المنتجة له.
Perkara penting pada pertumbuhan Pokok Al-Lubban adalah keadaan iklim yang lembap dan tanah batu kapur. Tersebarnya Pokok Al-Lubban disepanjang persisiran pantai bermula dari persisiran pantai Teluk Khuriya Muriya (Oman) dan berakhir beransur-ansur di sebelah barat persisir pantai Ras Fartek (Yaman). Dalam kawasan inilah Pokok Al-Lubban tersebar iaitu dari timur ke baratnya. Jenis Al-Lubban yang terbaik adalah yang tumbuh di Selatan Semenanjung Arab.

جرح شجرة اللبان
Melukakan Pokok Al-Lubban

شجرة اللبان يخرج منها سائل أبيض عندما تجرح أغصانها
Getah Pokok Al-Lubban berwarna putih

صمغ اللبان المجفف
Lubban yang telah kering 

استخراج اللبان
Mengutip Al-Lubban

زيت اللبن
Minyak Lubban

تركيب اللبان الكيميائي
Susunan komponen kimia lubban

أهمية شجرة اللبان
Kepentingan Pokok Al-Lubban

 رسول الله (صلى الله عليه وآله): عليكم باللبان ؛ فإنه يمسح الحر عن القلب كما يمسح الإصبع العرق عن الجبين، ويشد الظهر، ويزيد في العقل، ويذكي الذهن، ويجلو البصر، ويذهب النسيان.
Rasulullah SAW bersabda: Tetapkanlah kalian dengan al-lubban; sesungguhnya ia mengimbas dan membebaskan jantung sepertimana ia mengusap peluh di dahi, menguatkan zahir, menguatkan akal fikiran, mencerdikkan akal, mencerahkan mata, dan menghilangkan kelupaan.

عنه (صلى الله عليه وآله) - لعلي (عليه السلام) -: يا علي، ثلاثة يزدن في الحفظ ويذهبن البلغم: اللبان، والسواك، وقراءة القرآن.
Rasulullah SAW berkata kepada Ali: Ya Ali, tiga perkara yang meningkatkan hafalan dan sesungguhnya ia juga membuang kahak, iaitu: memakan al-lubban, bersiwak (menggosok gigi), dan membaca Al-Quran.

 الإمام علي (عليه السلام): مضغ اللبان يشد الأضراس، وينفي البلغم، ويذهب بريح الفم.
Imam Ali berkata: Mengunyah al-lubban boleh menguatkan geraham/gusi, mengurangkan kahak dan mewangikan bau mulut.

كنز العمال عن عبد الله بن جعفر: جاء رجل إلى علي بن أبي طالب (عليه السلام) يشتكي إليه النسيان. فقال: عليك باللبان؛ فإنه يشجع القلب، ويذهب النسيان.
Dari Kitab Kanzul Amal, berkata Abdullah Bin Jaafar: Telah datang seorang lelaki kepada Ali Bin Abi Talib dan mengadu padanya mengenai masalah lupa. Maka berkata Ali Bin Abi Talib padanya: Tetaplah kamu dengan al-lubban; sesungguhnya ia menguatkan hati dan merawat penyakit lupa.

الإمام الصادق (عليه السلام): كان النبي (صلى الله عليه وآله) يأكل العسل ويقول: آيات من القرآن ومضغ اللبان يذيب البلغم.
Imam As-Sadiq berkata: Adalah ketika Nabi SAW memakan madu, dan baginda bersabda: ayat-ayat adalah dari Al-Quran  dan mengunyah al-lubban membuangkan kahak.

الإمام الرضا (عليه السلام): استكثروا من اللبان واستبقوه وامضغوه، وأحبه إلي المضغ؛ فإنه ينزف بلغم المعدة وينظفها، ويشد العقل، ويمرئ الطعام.
Berkata Imam Al-Ridha: Banyakkanlah kalian memakan al-lubban, dan mengunyahnya dalam keadaan rehat/tenang. Saya suka untuk mengunyahnya (al-lubban), sesungguhnya ia membersihkan perut dan kahak, menguatkan akal dan ia adalah makanan bagi kerongkong.

 رسول الله (صلى الله عليه وآله): أطعموا نساءكم الحوامل اللبان؛ فإنه يزيد في عقل الصبي.
Rasulullah SAW bersabda: Berilah lubban kepada isteri kalian yang sedang mengandung karena itu dapat mencerdaskan anak yang sedang dikandungnya. 

الإمام الرضا (عليه السلام): أطعموا حبالاكم ذكر اللبان، فإن يك في بطنها غلام خرج ذكي القلب عالما شجاعا، وإن تك جارية حسن خلقها وخلقها، وعظمت عجيزتها، وحظيت عند زوجها.
Berkata Imam Al-Ridha: Berikanlah lubban kepada isteri kalian yang sedang mengandung. Jika bayi yang dikandungnya itu laki-laki, maka anak tersebut akan menjadi anak yang cerdas, pandai, dan berani. Dan jika bayi yang kandungnya itu perempuan, maka anak itu akan menjadi cantik paras dan budi pekertinya, serta akan dihormati oleh suaminya.

الكافي عن أبي الحسن الأصبهاني: كنت عند أبي عبد الله (عليه السلام) فقال له رجل وأنا أسمع: جعلت فداك! إني أجد الضعف في بدني. فقال له: عليك باللبن؛ فإنه ينبت اللحم، ويشد العظم.
Al-Kafi dari Abi Al-Hassan Al-Asbahani berkata: Adalah aku bersama Abi Abdullah dan dia berkata pada pada seorang lelaki dan aku mendengarnya: Jadikan aku tebusanmu! Sesungguh badanku lemah. Dan dia membalasnya: Tetaplah kamu dengan al-lubban; sesungguhnya ia menambahkan daging dan menguatkan tulang.

لُبَّان مصري
Al-Lubban, Libanah dari Mesir

السعر: MYR30
الوزن: 100 جرام

Harga: RM30
Berat: 100 gram

زيت اللبان
Minyak Al-Lubban

السعر 150 رينجت للتوله (12 مل)
Harga RM150/tola (12ml)

--- STOK ADALAH TERHAD ---
!!! مخزون محدود!!!

SILA HUBUNGI: 
+2 0114 8619636 (MESIR/مصر)
+6 019-4444088 (MALAYSIA/ماليزيا)
EMAIL: ahmadkamalbinzainalabidin@yahoo.com

No comments:

Post a Comment